maanantai 8. heinäkuuta 2013

Vko 26/2013: Kalliomaalauksia katsomassa

Museon henkilökuntaa oli juhannuksen jälkeen opintomatkalla Etelä-Savossa ja Pohjois-Kymenlaaksossa. Matkan pääkohteena olivat Astuvansalmen kalliomaalaukset Ristiinassa, Mikkelissä.

Kalliomaalaukset on tehty punamultavärillä lähes pystysuoraan jään sileäksi hiomaan kalliopintaan. Esihistorialliseen kalliomaalauskokonaisuuteen kuuluu yhteensä yli 70 kuvaa tai fragmenttia.


Astuvansalmen yleisin kuva-aihe on hirvi. Lähes yhtä paljon on erilaisia ihmishahmoja. Kämmen/käpälänkuvia on kymmenkunta. Lisäksi kallioon on maalattu veneiden kuvia sekä geometrisia kuvioita.












Ristiinan Pyrhölänvuorella tutustuimme Brahelinnaan, joka oli Pietari Brahen Savon läänitysten hallintorakennus. Brahelinna tuhoutui isonvihan aikana. Jäljellä vuoren päällä on enää kartanolinnaa ympäröineen muurin rauniot sekä jäänteitä kaivosta ja asuinrakennuksen perustuksesta.






Ristiinassa vierailimme myös Pien-Toijolan talomuseossa. Tila on ollut saman suvun omistuksessa vuodesta 1672 lähtien.

Museoalueella on yhteensä 28 rakennusta 1700- ja 1800-luvuilta. Museo on poikkeuksellinen kokonaisuus, sillä kaikki rakennukset ovat alkuperäisillä paikoillaa ja kaikki esillä olevat esineet ovat olleet tilan omassa käytössä.











Verlassa pysähdyimme vielä katsomaan toisia kalliomaalauksia. Aivan Verlankosken tuntumassa on kallio, johon on maalattu Astuvansalmen tavoin enimmäkseen hirviä ja ihmishahmoja.

Verlan vanha puuhiomo ja pahvitehdas miljöineen ovat kuuluneet Unescon maailmanperintöluetteloon vuodesta 1996 alkaen.











Tekstin kirjoitti: museoamanuessi
Nautelankosken museo




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti