tiistai 11. toukokuuta 2010

Viikko 19: Museotyötä lämpimässä – sisällä ja ulkona


Koululaispäivät jatkuivat ja ovat nyt edenneet puoliväliin. Tähän mennessä kaikki ryhmät ovat päässeet luontoretkelle hyvässä säässä. Tällä viikolla on ollut suorastaan lämmin.


Tämän viikon on lämpö hellinyt niin museon työntekijöitä kuin helatorstain perhokalastuksen sm-karsintoihin osallistuneita. Ulkona on saatu paljon aikaan: jokainen pihalla kulkija huomaa työn tuloksia perenna- ja kasvimaalla. Sisällä on myös aherrettu, vaikka se ei samalla tavalla näy museokävijöille kuin ulkotyöt. Niinpä tällä viikolla on tullut otettua paljon valokuvia, joten työ näkyy ainakin niissä.

Lauri Nautelan kausittaisten näyttelyiden tila on saanut hieman uutta ilmettä, kun museon suurin vitriini sai uuden maalikuosin. Kotiseutumuseoon kesäksi tuleva näyttely taas eteni tekstien osalta: näyttelyyn tulevien tekstien raakaversiot valmistuivat ja pääsivät ensimmäiseen oikolukuun. Sen jälkeen korjataan ja taas luetaan ja korjataan ja luetaan… Näyttelytekstien hiominen lopulliseen muotoonsa on yleensä aika monivaiheinen prosessi.

Nautelankosken museon kokoelmiin kuuluu melkoinen määrä kirjoja. Pelkästään Lauri Nautelan lahjoittamassa kokoelmassa on noin 8 000 nidettä. Tämän lisäksi museon kokoelmiin kuuluu muita lahjoituksia sekä museon omaksi käsikirjastokseen hankkimia kirjoja. Kirjoja on luetteloitu manuaalisesti tähän mennessä runsaat pari tuhatta. Kirjojen luettelointitietojen siirtäminen museon tietokantaan on aloitettu. Nyt kirjojen luettelointi lähti tauon jälkeen etenemään, kun kirjoja alettiin järjestää hyllyihin uuteen paikkaan. Kirjat järjestetään luokittain aakkosjärjestykseen. Ennen hyllyyn laittamista niiden luettelointitiedot tarkistetaan, tietoja korjataan tarvittaessa ja tallennetaan tiedot luettelointitietokantaan. Suuri urakka on vasta alussa, mutta viikon alussa tyhjinä seisoneista hyllyistä ensimmäinen on jo melkein täynnä.


Ulkona tämä viikko on tehty paljon töitä sekä kasvimaalla että perennamaalla – sekä oman väen että talkoolaisten voimin. Kasvimaa perattiin ja muokattiin. Tänään sinne istutettiin perunat ja sipulit ja kylvettiin mm. porkkanaa, salaattia, retiisiä, tilliä ja persiljaa.
Ensimmäinen sipulikin jo kasvaa…

Kotiseutumuseon pihalla on perinnekasvimaa, johon on istutettu lietolaisten talojen pihoilla kasvavia ja niistä tuotuja perennoja. Nyt kaikki perennat nostetaan ylös. Alue perataan kunnolla ja perustetaan uudelleen, jotta penkki on kunnolla koholla. Valloilleen levittäytyneitä kasveja karsitaan, jonka jälkeen ne istutaan uudelleen perennamaahan.


Kauniit ilmat houkuttelevat museon alueelle retkeläisiä. Niinpä museon pihalla olevaan hiekkalaatikkoon rakennettiin pitkästä aikaa käpylehmäaitaus. Sunnuntaina on kotiseutumuseon pihalla Pihakirkko eli Liedon seurakunnan järjestämä sanajumalanpalvelus. Toivottavasti kaunista säätä riittää ainakin kirkonmenoihin saakka.Tekstin kirjoitti: museoamanuenssi
Nautelankosken museo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti