torstai 3. toukokuuta 2012

Viikko 17: Evakkojen paluumuutto vuonna 1942

Kauhasen viimehetken tarkistukset.

 Viimeinen osa kevään 2012 Jatkosota-luentosarjasta pidettiin museolla 25.4.2012. Aiheena oli Evakkojen paluu Karjalaan vuonna 1942: Uudenkirkon, Kuolemajärven, Koiviston ja Johanneksen pitäjät. Näiden alueiden evakot sijoitettiin Varsinais-Suomen alueelle sodan päätyttyä.

 Menetetyn Karjalan asukkaiden kohtalo kiinnostaa monia, sillä museon luentosali oli ääriään myöten täynnä. Konfliktiarkeologi, FM Riku Kauhanen kertoi, kuinka paluumuuttoa hallinnoitiin ja kuinka se oli organisoitu, jotta muutto pysyisi hallinnassa ja kaikille saataisiin järjestettyä majoitus ja ruokaa. Karjalan alueen rakennukset olivat monin paikoin pahoin tuhoutuneet ja jälleenrakennus täytyi saada käyntiin. Vaikka kaikista rakennusmateriaaleista ja työkaluista oli kova puute, saatiin silti kaikille jonkinlainen asumus, edes väliaikainen, valmiiksi.

Yleisöä saapui runsaasti kuuntelemaan
Kauhanen tutustuu Uudenkirkon pitäjän karttaan

 Riku Kauhanen kertoi paluumuutosta sekä tilastojen valossa että yksityiskohtien kautta. Kuulijakunta kiitti erinomaista luentoa istumalla tarkkaavaisena koko kaksituntisen, jonka luento kesti. Sen jälkeen kahvi maistui ja keskusteltavaa riitti.
 
Luennon alkua odotellessa
Kahvijonossa

Seuraavan kerran Jatkosota-luentosarjaa voi tulla kuuntelemaan syksyllä, jolloin Nautelankosken museo ja Liedon-Tarvasjoen kansalaisopisto jatkavat luentoja aiheina muunmuassa kaukopartiotoiminta ja puhdetyöt. Luennoitsijana on edelleen FM Riku Kauhanen. Tervetuloa.

Tekstin kirjoitti: museoapulainen
Nautelankosken museo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti