tiistai 22. toukokuuta 2012

Viikko 21: Näyttelyn rakentamista, kansainvälisyyttä ja jumalanpalvelus

Valtakunnallinen museoviikko

Tällä viikolla vietettiin valtakunnallista museoviikkoa eri puolilla Suomea. Liedossa Nautelankosken museossa oli mahdollisuus museoviikon aikana osallistua pihakirkkoon, kuunnella luento Budapestista, katsella näyttelyitä sekä tutustua uuden näyttelyn rakentamiseen.

Kansainvälinen museopäivä

Nautelankosken museo on useiden vuosien ajan osallistunut Kansainvälisen museopäivän viettoon. Museopäivänä on Lauri Nautelan museon näyttelyihin vapaa pääsy, lisäksi on joinain vuosina ollut päivän teemaan liittyviä opastuksia tai työnäytöksiä.

Tämän vuoden museoviikon teeman Uutta-Nytt! mukaisesti museovierailla oli päivän aikana mahdollisuus tutustua uuteen lasin kulttuurihistoriasta kertovaan näyttelyyn sen ollessa vielä rakennusvaiheessa ja kysellä museon työntekijöiltä näyttelyn syntymisestä. Samalla vastattiin museossa yleisesti esitettyyn kysymykseen "Mistä nämä näyttelyt tänne tulevat?".

Kävijät näkevät museossa yleensä vain tutkimustyön lopputuloksen eli valmiin näyttelyn. Näyttelyt eivät kuitenkaan tule mistään valmiina, vaan ne tehdään museossa museon omista kokoelmista. Näyttelyn rakentaminen vaatii paitsi konkreettisten näyttelyrakenteiden valmistamista ja esineiden paikalleen laittoa ennen kaikkea paljon tutkimustyötä; etsimistä, lukemista, vertailua, pohtimista ja kirjoittamista. Näyttelyn tekeminen on prosessi, joka elää samanaikaisesti näyttelyn muotoutumisen kanssa.

Budapest unkarilaisin silmin

Museopäivän ohjelmaan kuului myös luento Unkarin pääkaupungista Budapestista. Luennon pitäjä Mátyás Stoller opiskelee Budapestin yliopistossa suomen kieltä ja kulttuuria, joten luento oli suomenkielinen mutta näkökulma aitounkarilainen.

Stoller kävi luennolla lyhyesti läpi Budapestin historian merkittävimmät asiat ja kertoi muun muasssa Budapestin kulttuuritarjonnasta, ostosmahdollisuuksista, erilaisista festivaaleista ja juhlista sekä kauniista Tonavasta. Unkariin matkalle aikovat saivat myös vinkkejä joukkoliikenteestä, kylpylöistä, majoitusmahdollisuuksista sekä unkarilaisista tavoista.


Stoller työskentelee kolme kuukautta Liedon kunnassa. Lietoon hän tuli Eurooppalaisen Vapaaehtoisohjelman kautta (EVS/Youth in Action).

 

 Pihakirkko

Museoviikon päätöspäivänä Liedon seurakunta piti sanajumalanpalveluksen kotiseutumuseon pihalla. Ilma oli kauniin keväinen ja paikalle saapui 75 kuulijaa. Seurakunnan päiväkerholaiset esittivät jumalanpalveluksessa laulut "Ken on luonut kukkasen" ja "Aalloilla".


Pihakirkko-päivänä oli iltapäivällä  vapaa pääsy Lauri Nautelan museon näyttelyihin.

 


Kirjoitti: museoamanuenssi
Nautelankosken museo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti