maanantai 30. tammikuuta 2012

Viikko 4: Myllärin Kerttu

Nautelankoski-säätiön uusin julkaisu on lapsille suunnattu Myllärin Kerttu -kirja.

Myllärin Kerttu on kuvitteellinen kertomus Nautelan kartanon myllärin tyttären elämästä Liedossa. Kirjassa yhdistyvät muistitieto ja kirjoittajan luomat tarinat, joiden avulla muodostuu kuva 1930-luvun alun elämästä koulutytön silmin.


Kirja on osa Nautelankosken museon koululaistoimintaa. Liedon koulujen 2-luokkien oppilaat vierailevat vuosittain museossa, jossa he tutustuvat viljan käsittelyyn vesimyllyssä sekä entisajan elämään kotiseutumuseossa. Myllärin Kerttu jaetaan kaikille Liedon alakouluille heidän opetukseensa liittyvän museokäynnin yhteydessä. Kirjan avulla koulussa syvennetään museossa opittua: Kertun tarinoiden myötä päästään kurkistamaan niin entisajan arkeen koulunkäynteineen, työntekoineen ja leikkeineen kuin myös juhlahetkiin.


Kertun mukana päästään muun muassa tutustumaan isän työhön myllyssä ja järjestäjien tehtäviin kansakoulussa, vierailemaan Turun torilla, osallistumaan koulun kuusijuhlaan sekä seuraamaan saippuankeittoa ja pyykkäämistä. Kirjan lopussa on sanasto, josta voi etsiä vanhojen tai murteellisten termien merkityksiä.Kirjassa on mustavalkoinen piirroskuvitus, lukija saa itse värittää kuvat mieleisikseen. Kuvitus pohjautuu Nautelankosken museon ja Turun Sanomien arkiston valokuviin.

Myllärin Kerttu –kirja on tehty lapsia ajatellen, mutta se sopii kaikille Liedon lähimenneisyydestä kiinnostuneille. Kirja toimii hyvin myös muistelun apuna ja keskustelun virittäjänä 1900-luvun alkupuolella lapsuuttaan eläneiden parissa. Myllärin Kerttu -kirjaa jaetaan Liedon koulujen lisäksi Liedon kirjastoon sekä Liedon vanhainkotiin ja Liedossa oleviin hoivakoteihin.

Kirja on toteutettu Museoviraston innovatiivisiin hankkeisiin myöntämällä avustuksella. Innovatiivisten hankkeiden teemat vaihtelevat, tämä avustus myönnettiin nuorten ja lasten saattamiseksi kulttuuri- ja luonnonperinnön piiriin.

Tekstin kirjoitti: museoamanuenssi

1 kommentti:

  1. Kylläpä kuulostaa mielenkiintoiselta! Tuo jatkaakin mukavasti sitä esihistoria-aiheista koululaisille jaettua kirjaa.

    VastaaPoista