perjantai 4. helmikuuta 2011

Vko 5: TAKO:n Suomalainen talvipäivä -dokumentointi

Nautelankosken museo osallistui tällä viikolla Suomalainen talvipäivä –hankkeeseen, jossa 11 museota eri puolilla Suomea dokumentoi erilaisten perheiden talvista arkipäivää 2.2.2011. Nautelankosken museo dokumentoi lietolaisen eläkeläispariskunnan elämää havainnoimalla ja valokuvaamalla. Myöhemmin perhettä vielä haastatellaan.

  

Dokumentointi on osa TAKO-yhteistyötä

Suomalainen talvipäivä -dokumentointi on ensimmäinen yhteistyöprojekti, joka on syntynyt vuonna 2009 käynnistyneessä TAKO-yhteistyössä eli kulttuurihistoriallisten museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyön kehittämishankkeessa. Hankkeessa on mukana yli 60 suomalaista museota ja sen tarkoituksena on kokoelmanhallinnan kehittäminen selventämällä museoiden välistä työnjakoa ennen kaikkea ohjaamalla museoiden tulevaa tallennustoimintaa. Näin vähennetään museoiden tekemää päällekkäistä työtä ja samalla varmistetaan, ettei aineellisen kulttuurin ja sen ilmiöiden tallennuksessa synny sisällöllisiä aukkoja.

Olennainen osa TAKO-yhteistyötä ovat museoiden nykydokumentointihankkeet, joissa tallennetaan tämän päivän elämää, sen ilmiöitä ja niihin liittyvää aineellista kulttuuria joko konkreettisina esineinä tai niiden tallenteina.


 Talvipäivän aikana kertynyt materiaali talletetaan museon kokoelmiin

Suomalainen talvipäivä –dokumentoinnissa tallentuu monipuolinen otos eri puolilla asuvien eri-ikäisten ja eri elämäntilanteissa olevien ihmisten elämästä yhtenä arkisena keskiviikkona. Materiaali talletetaan perhettä dokumentoineen museon kokoelmiin, mutta tulevaisuudessa se tulee olemaan muidenkin museoiden käytettävissä.  TAKO-yhteistyön nykydokumentointihankkeiden tuottama materiaali liitetään osaksi Suomi-kokoelmaa, josta muodostuu yhteinen kansallinen tallennekokoelma ja tietopankki.
 
Mitä talvisesta keskiviikosta tallentui?

Talvipäivä-dokumentoinnissa tallentui paljon eläkeläisperheen tavalliseen arkeen liittyviä asioita.

Valokuvia ja havainnointia tehtiin perheen kotona sekä paikoissa joissa päivän aikana asioitiin. Päivään mahtui muun muassa reseptin hakeminen terveyskeskuksesta, vesimittarin lukeman palauttaminen kunnantalolle, asiointeja kioskeissa, sekä paikallisessa että lähikaupungin ravitsemusliikkeissä sekä kodintavaroita myyvässä liikkeessä.
 










Päivän aikana tehtiin arkisia askareita: laitettiin ruokaa, pestiin pyykkiä, täytettiin lintulauta ja haettiin polttopuita, luettiin sanomalehteä, vastattiin sähköpostiin ja tutkittiin kaupan tarjouksia.



Perheen harrastukset näkyivät päivän kulussa. Pariskunnan vaimo osallistui aamulla kansalaisopiston "varttuneemmille naisille" suunnattuun liikuntaryhmään  ja myöhemmin teki kotona englannin läksyjä seuraavaa päivää varten. 
Keskiviikko oli ravipäivä, joten perheen mies tutki kotona ravilehteä, täytti raviristikkoa ja kävi illemmalla R-kioskissa palauttamassa veikkauskupongin.
 
 Myös perheen 21-vuotias kissa tuli kuvatuksi useampaan otteeseen, niin sisällä kuin ulkonakin.
 
Ja samaan aikaan toisaalla

Esineiden säilytystiloissa järjestely ja hyllyjen täsmääminen esineiden koon mukaan jatkuu. Paikoilleen on päässy maatalouteen liittyviä työkaluja: kylvökone, tarkkuuskylvökone ja aura. Niiden yläpuolella on silppuhepo, joka alhaaltapäin katsottuna todella muistuttaa hepoa.



Myös sängyt ovat löytäneet oman hyllyvälinsä.Vierekkäin mahtuivat päästä vedettävä sänky ja patenttisänky.






Tekstin kirjoitti: museoamanuenssi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti