keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Vko 1: Muutoksia museon aukiolossa ja palveluissa


Nautelankosken museo aloitti vuoden alussa talvisulun. Lauri Nautelan museo on suljettu 1.1. - 1.5.2011 välisenä aikana. Museo ja kahvio palvelevat tänä aikana rajoitetusti. Uusia ryhmävarauksia ei oteta sulkuajalle, mutta vuonna 2010 varatut tilaisuudet ja museovierailut järjestetään sopimusten mukaisesti. Myös tieto- ja kuvapalveluissa museon esine- ja valokuvakokoelmista on rajoituksia, museon kirjasto ja arkisto suljetaan asiakkailta. Ennen sulkua pyydetyt tietohaut ja kuvapalvelut hoidetaan sovitusti.

Satutunnit kotiseutumuseossa jatkuvat normaalisti joka kuukauden ensimmäinen tiistai, vaikka Lauri Nautelan museo on kiinni. Keväällä vapun jälkeen Nautelankosken museo palaa aukioloon sopimuksesta. Ryhmät ovat tällöin taas tervetulleita museovierailulle. Kesäaukiolo alkaa peruskoulujen kesäloman myötä.


Katse kokoelmiin

Alkuvuoden keskitymme kokoelmien luettelointiin ja esineiden säilytystilojen järjestämiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kaikki säilytystilojen hyllyt tyhjennetään ja rakennetaan uudelleen. Esineet ja niiden kunto tarkistetaan. Tarvittaessa esineet puhdistetaan. Luetteloimattomat esineet luetteloidaan ja digitoimattomat kuvataan.

Esineiden paikka säilytystiloissa riippuu esineiden valmistusmateriaalista; jokaisella on omat vaatimuksensa ilmankosteuden suhteen. Puuesineille ja tekstiileille on omat huoneensa. Metallia sisältäville sekä lasi- ja posliiniesineille omansa. Kuvakokoelmat ja arkisto vaativat nekin omat säilytyspaikkansa.

Hyllyt rakennetaan esineiden koon mukaan niin, että tyhjää tilaa jää mahdollisimman vähän. Esineet järjestetään hyllyihin kansainvälisen OCM-luokituksen mukaisesti eli hyllypaikan määrää esineen käyttö. Systemaattisesti käytön mukaan järjestetyt säilytystilat ja niissä olevat esinemäärät ovat hyvin hallittavissa. Ja kun luetteloimattomat esineet saadaan luetteloitua ja pääkirjoihin luetteloitujen tiedot siirrettyä tietokantaan, on esineiden ja niiden tietojen etsiminen tietokoneelta nopeaa ja helppoa

 
 
Tekstin kirjoitti: museomanuenssi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti