torstai 8. heinäkuuta 2010

Vko 27: Niittotalkoot Nautelankosken luonnonsuojelualueella


Nautelankosken luonnonsuojelualueen itäpuolen rinneniityllä, luontopolun varressa järjestettiin keskiviikkona 7. heinäkuuta jokavuotiset niittotalkoot. Niittotalkoot järjestivät Liedon 4H-yhdistys, Härkätien Ympäristösuojeluyhdistys ja Nautelankosken museo. Kokeneet niittäjät olivat varautuneet opastamaan ensikertalaisia, mutta tänä vuonna paikalla oli vain konkariniittäjiä.


Rautakangella tehdään heinäseipäälle kolo maahan.
Heinäseipääseen tehdään tollo, etteivät heinät putoa kiinni maahan, vaan jäävät ilmavasti kuivumaan.


Luonnonsuojelualueen niittämiseen käytetään perinteisiä niittovälineitä eli viikatetta, haravaa, hankoa ja heinäseivästä. Niittyjen hoidon tavoitteena on kasvilajien runsauden säilyttäminen. Monimuotoinen kasvisto parantaa hyönteisten ja muiden eläinten elinolosuhteita. Niittyjen hoito perustuu maan köyhdyttämiseen. Niitolla estetään niittyjen rehevöityminen ja umpeenkasvu. Kun maaperä köyhtyy, voi maassa olevista vanhoista siemenistä nousta alueen alkuperäisiä kasveja jopa tuhansien vuosien takaa. Lajien runsauden säilymisen ohella säilyy myös niittyjen maisemakuva. Lisätietoa niittämisestä perinnemaiseman hoitokeinona on Niityt Suomen luonnossa -sivulla. Niittämistekniikasta voi lukea Maisemanhoidon taitokoulusta.Niittotauolla tarjottiin sämpylöitä, piirakkaa, kahvia, teetä, raparperimehua ja kotikaljaa. Kun heinät oli saatu seipäille, talkooväki jatkoi illanviettoa Liedon Sotaveteraanien Korsutuvalla, missä saunottiin savusaunassa, uitiin ja grillattiin. Yhteensä paikalla oli 12 niittotalkoolaista.


Käy se heinien katkominen saksillakin...

Koski odottelee kovasti sateita


Keskiviikkona oli myös myllynsiivouspäivä. Jokaisen kerroksen lattia imuroitiin. Myllyn sähköä tuottava generaattori on sulkemisuhan alla, koska kosken vesi on hyvin vähissä. Vedenpinnan korkeutta tarkkaillaan aamuin illoin.Tekstin kirjoitti: museon kesätyöntekijä
Nautelaankosken museo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti