torstai 11. marraskuuta 2010

Vko 45: Museoalueen hoitoa


Kun museo sijaitsee maaseudulla, kuluu museon hoitoon monenlaisia ulkotöitä eri puolilla museoaluetta. Useat työt, kuten lumenluonnit, hiekoitukset, ruohonleikkuut ja kitkemiset ovat tuttuja omakotitalossa asuville. Museoalueella työskenneltäessä näitä töitä tehtäessä on otettava huomioon alueen luonne ja sen asettamat vaatimukset. Esimerkiksi muinaismuisto- tai luonnonsuojelualueelle ei mennä päältä ajettavalla ruohonleikkurilla. Näihin kohteisiin lähdetään viikate olalla.


 Aidan purkua ja ojanpientareen karsimista


Tämän kesän ja alkusyksyn aikana on purettu museon alueella olevat vanhat lammasaitaukset. Aitaukset ovat olleet käyttämättä jo muutaman vuoden, joten ne päätettiin poistaa kokonaan. Aitauksia on ollut sekä museon pihapiirissä, muinaismuistoalueella että luontopolun varressa. Kaikki aidan tolpat nostetttiin ylös maasta ja verkkoaita irrotettiin tolpista. Aidan tolpat ja verkkorullat tuotiin pois alueilta. Osa niistä on vielä hyväkuntoisia ja voidaan ottaa tarvittaessa käyttöön uudelleen.

 Museon tien varrella ja parkkipaikan vieressä kasvaa ojanpientareella koivuja. Koivurivistöjen karsiminen on kesäkaudella usein työn alla. Liian tiheään kasvavat koivut poistetaan, pitkä ruoho leikataan ja helposti leviäviä pensaita karsitaan. Pajuja leikataan välillä alas ja näin niihin kasvaa pitkiä haarattomia oksia. Niistä on seuraavana vuonna helppo irrottaa niintä nyörinpunontaa varten.

 
Syystöitä

 
Koska museon pihapiirissä kasvaa useita koivuja ja niiden lisäksi erilaisia pensaita, riittää haravoinnissa työtä syksyisin. Lauri Nautelan museon vieressä oleva rinne niitetään loppukesästä tai alkusyksystä, kun niittykasvit ovat kukkineet ja ehtineet siementää. Näin seuraavanakin kesänä on luvassa runsaslajinen kasvisto, johon voidaan tutustua tarkemmin vaikka luonnonkukkaretkellä ennen juhannusta.




Pitkin kesää, mutta varsinkin syksyllä huolletaan työvälineitä. Ruohonleikkuri tarvitsee perusteellisen huollon ennen talvilepoa. Viikatteet ja erilaiset puutarha- ja oksasakset teroitetaan. Tarpeen mukaan teroitetaan myös sahoja viilan avulla. Teroittamisen jälkeen saha harotetaan.

Syksyn töihin kuuluu joka vuosi kotiseutumuseon valmistaminen tulevaan talveen: tuplat haetaan jälleen vintiltä ja laitetaan paikoilleen ikkunoihin. Tarkempi siivous ja mattojen pudistelu ulkona ovat myös tarpeen kesän aukiolon jälkeen.

Rakennusten lisäksi erilaiset rakenteet, kuten kivimuurit tai aidat, tarvitsevat säännöllistä huoltoa säilyäkseen ja pysyäkseen kunnossa. Tänä syksynä korjattiin muun muassa kotiseutumuseon edessä oleva riukuaita, joka oli osittain kaatunut ja hajonnut kesän aikana.


Tekstin kirjoitti: museoamanuenssi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti