perjantai 4. kesäkuuta 2010

Vko 22: Retkellä Laitilassa


Viikon kohokohta oli heti maanantaina, kun olimme koko museon väki retkellä Laitilassa.
Oppaanamme oli Laitilan kulttuurisihteeri Jukka Vehmas.


Aloitimme retken tutustumalla Laitilan Kauppilan umpipihaan, joka on ainutlaatuinen alkuperäisellä paikallaan säilynyt umpipihakokonaisuus.

Kauppilan umpipihan rakennuksen ovat ryhmittyneet miespihan ja karjapihan ympärille. Rakennukset edustavat eri aikakausia 1600-luvun lopulta 1900-luvun vaihteeseen asti. Museon esineistö on pääosin talon alkuperäistä esineistöä. Umpipihan ulkopuolella sijaitsevat sauna, tuulimylly, vilja-aitat, kellarit, riihi ja suuli. Kesäisin alueella laiduntaa lampaita.Päärakennuksen tupa ja sali. Alla umpipihan huussi.


Asuinrakennusten lisäksi pääsimme tutustumaan karjapihaan ja sen rakennuksiin sekä saunaan. Tutustumisen arvoinen paikka, jota voi mielihyvin suositella retkikohteeksi. Kauppilan umpipiha on kesällä avoinna sunnuntaisin, alueella on myös kahvila.
Kauppilasta jatkoimme Poukan taloon. Poukan talo kertoo Laitilan kirkonseudun talonpoikaisesta menneisyydestä.
Entinen Poukan tilan pitkä punainen päärakennus on 1700-luvulta. Talossa on kookas tupa ja kolme kamaria. Rakennus on läpikäynyt laajamittaiset korjaustoimenpiteet vuoden 1996 aikana ja palvelee nykyään matkailu- ja kulttuurikäytössä.

Poukan talossa on kesäisin näyttelyitä. Tänä vuonna kerrotaan Laitilan kananhoidosta ja virvoitusjuomatehtailun historiasta.Aikamoisen historiapläjäyksen saatuamme suuntasimme Untamalaan jossa vietimme iltapäivän piknikin. Ennen kotiin lähtöä ehdimme vielä lyhyesti katsastaa Untamalan kulttuuripolun alun ja kuulla hiukan alueen historiasta.

Untamalan kulttuuripolku on raivattu katajikkomäkeen, jossa on vanhemman roomalaisajan (0-200 jKr.) kalmisto. Opastauluissa on kerrottu kalmiston erityispiirteistä, löydöistä ja alueen kasvillisuudesta. Untamalassa voi myös tutustua kuppikiviin, jotka ovat rautakauden jälkipuolen uhrikiviä. Yksi kivistä sijaitsee valtatien ja Untamalaan vievän pistotien kulmauksessa olevan kumpareen reunassa


Retkipäivä oli antoisa, kohteet olivat mielenkiintoisia ja sää suosi. Kiitokset vielä Jukka Vehmakselle kutsusta ja tietoviisaasta opastuksesta tutustumiskohteissa!

Kauden ensimmäinen raparperipiirakka oman kasvimaan sadosta. Kesä on virallisesti alkanut!

Tekstin kirjoitti: Museoamanuenssi
Nautelankosken museo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti