sunnuntai 4. heinäkuuta 2010

Vko 26: Museoelämää juhannuksen jälkeen

Nautelankosken museo oli avoinna juhannuspäivänä. Museoalueella liikkui mukavasti väkeä koko viikonlopun ajan. Juhannuspäivänä museovieraita oli liikkeellä useita pieniä seurueita yhtä aikaa, joten yhdelle päivän opastuskierroksista osallistui tavallista suurempi määrä ihmisiä. Kierros sujui mukavasti, koska vieraat kyselivät kiinnostuneina hyviä kysymyksiä, joista syntyi keskustelua. Kahviossa viikonlopun helmenä oli suosittu raparperisacherkakku, jota on tarjolla myös tänä viikonloppuna.


Suklainen, raparperi-kermavaahtotäytteinen sacherkakku kruunasi usean vieraan kahvihetken juhannusviikonloppuna.





Liedon ryijyn pienoisversion kudontaa

Kotiseutumuseossa on esillä ryijy, joka on valmistettu 1700-luvun lietolaisryijyn mallin mukaan. Alkuperäinen ryijy kuuluu Turun maakuntamuseon kokoelmiin. Se on tutkittu nukka nukalta ja sen perusteella on tehty mallipiirros, jonka mukaan Liedon ryijyn uudennos on toteutettu.
Kotiseutumuseon vanhat kangaspuut ovat yhä käyttökelpoiset. Niillä on kudottu esimerkiksi tuvan lattian matot. Tällä hetkellä kangaspuissa on valmistumassa Liedon ryijyn pienoisversio. Ryijy valmistetaan siten, että vuorotellen kudotaan välikudetta sopiva määrä palttinasidoksella, minkä jälkeen solmitaan kerros nukkia. Pikkuryijyä kudottaessa ei käytetä ruutupiirrosta, vaan kuviot tehdään silmämääräisesti isoa ryijyä mukaillen.
Liedon 675-juhlavuoden ryijystä voi lukea lisää museon nettisivuilta.




Ryijyn valmistusta kotiseutumuseon kangaspuilla.




Pikkuryijy puissa.








Piilukirves ja punamultaa -näyttely täydentyi

Piilukirves ja punamultaa -näyttelyä täydennettiin tällä viikolla tekstein ja kuvin. Kuvat kertovat sekä kesän 2009 myllärin saunan paikan kaivauksista sekä Pahkamäen koulun vanhan saunakeittolan siirrosta myllärin saunan paikalle. Kuvien lisäksi seinille ehdittiin viikon aikana ripustaa myös piiluamisesta sekä keittomaalista kertovat tekstit sekä punamultamaalin resepti. Vielä pari tekstiä jäi loppusilausta vaille. Vanhat rakennuskuvat odottavat myös vielä liimausta.



Valokuvien asettelua ennen liimaamista – kuin tilkkutäkkiä tekisi.



















Myllärin saunan paikan kaivauksista kerrotaan sekä tekstein että kaivauslöydöin.






Aurajokimelonta on perinteisesti melottu joko viikkoa ennen tai jälkeen juhannuksen. Viime vuonna melonta peruuntui vähäisen osallistujamäärän takia. Tänä vuonna melonnan järjestäjät päättivät melonnan järjestää – vaikka sitten vain omalla porukalla. Näin kävikin. Lauantaina iltapäivällä Nautelankoskelle saapui neljä melojaa ja sunnuntaina lähti eteenpäin yksi meloja enemmän. Lämpöä joella piisasi, vettä sitten sitäkin vähemmän. Melojat vakuuttivat, että Aurajokimelonta järjestään jälleen ensi kerralla. Tämänvuotinen reissu on ainakin ikimuistoinen ja pienellä porukalla liikuttaessa pääsee nauttimaan Aurajokimelonnan parhaista puolista ilman aikataulua.





Melojat siirtävät kajakkejaan lauantaina Nautelankoskella.







Nautelankoskelta lähdettiin sunnuntaiaamuna melomaan kohti Turkua.



Heinäkuun alun lämpöaalto kuivatti kosken.


Tekstin kirjoittivat: kesätyöntekijä ja museoamanuenssi.
Nautelankosken museo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti