torstai 8. lokakuuta 2020

Vko 36/2020: Monipuolinen museoharjoittelu Nautelankosken museossa

 
Leiriläisryhmää opastamassa.
Tein viime vuonna yhden kuukauden mittaisen museoharjoittelun Nautelankosken museossa ja keskityin tuolloin lähinnä Lauri Nautelan keräämien kiinalaisten kolikoiden luettelointiin. Tänä vuonna palasin harjoittelemaan Nautelankoskelle kolmeksi kuukaudeksi ja päädyin huomaamaan, kuinka monipuolista sekä vaihtelevaa museotyö voi ollakaan. Pääsin harjoitteluni aikana tekemään erilaisia työtehtäviä sekä oppimaan paljon uutta esimerkiksi museon kokoelmien ja museota ympäröivän yhteisön parissa työskentelystä. 

Usein uppouduin töihini niin suurella innolla, etten huomannut ajan kuluvan ja työpäivät valuivat ohi kuin hetkessä. Näin viimeisenä työpäivänä on hyvä muistella, mitä kaikkea on tullut harjoittelun aikana tehtyä.

Sodanaikaisia partateriä.

Harjoitteluni alkoi kesäkuussa esineiden luetteloinnilla. Ensimmäisenä työtehtävänäni oli kuvata ja luetteloida sodanaikaisia esineitä, joihin kuului esimerkiksi hygienia- sekä elintarvikepakkauksia. Kokonaisuus oli minulle hyvä tapa päästä sisälle esineluettelointiin, sillä en ollut viime vuonna luetteloinut kuin muutaman esineen. Kun olin tunnistanut, kuvannut, luetteloinut sekä numeroinut kokonaisuuden, pakkasimme ne oikeaoppisesti ja veimme säilytystiloihin.

Puhdetyönäyttelyn vitriinien sommittelua.
Esineiden luetteloinnin jälkeen pääsin työskentelemään rakenteilla olevan puhdetyönäyttelyn pariin. Näyttelytyöhön kuului esimerkiksi näyttelyn pohjapiirroksen piirtäminen, esinelistan kirjoittaminen, esineiden paikoilleen asettelu sekä esinetutkimuksen tekeminen. Näyttelyn rakentaminen oli kiivasta puuhaa, mutta sain mielestäni suoritettua minulle annetut tehtävät hyvin. Huomasin puhdetöistä tietoa etsiessäni myös oppivani paljon lisää sota-ajasta sekä puhdetöiden historiasta.

Puhdetöiden tutkiminen oli mielenkiintoista.


Kun puhdetyönäyttely oli pystyssä ja esinelista valmis, kirjoitin näyttelystä esittelyn museon verkkosivuille. Esittelyn lisäksi päivitin tiedot näyttelyistä sekä tulevista tapahtumista eri tapahtumakalentereihin sekä pidin museon sosiaalista mediaa ajan tasalla. Kiireisen kesäkuun lopuksi pääsin vielä tutustumaan esineiden pakastamiseen. Orgaanista ainetta (esim. puu, tekstiili) sisältävät esineet pakastetaan tuholaisten hävittämiseksi ennen kuin ne viedään museon säilytystiloihin.

Suistamon alueen karttoja tutkimassa.

Heinäkuussa ahkeroin suuren Karjalan evakkoihin liittyvän lahjoituskokonaisuuden parissa, johon kuului muun muassa valokuvia, lehtiä, arkistomateriaalia, karttoja sekä kirjoja. Kokonaisuudessa mielenkiintoisinta oli mielestäni valokuvien luettelointi, sillä niitä luetteloidessa pääsin hakemaan tietoa kuvissa olevista henkilöistä ja tekemään pienimuotoista sukututkimusta. Kartat olivat haastavia luetteloitavia, sillä niiden auki levittämiseen tarvittiin aina kaksi henkilöä. Kokonaisuuden lisäksi tein myös opastuksia, palvelin kahvioasiakkaita ja osallistuin museon tapahtumien järjestämiseen. 

Luetteloimaani kokonaisuuteen kuului myös visiittikortteja. Vanhoihin valokuviin oli tapana merkitä kuolleet henkilöt ristillä.

Elokuussa työnkuvaani kuului muun muassa näyttelytutkimuksen tekeminen ensivuodelle tulevaa näyttelyä varten. Tutkimusta tehdessäni hain esimerkiksi perustietoja, tilasin arkistomateriaaleja ja hain yhteyshenkilöitä näyttelyä varten. Tein myös oman versioni mahdollisesta pohjapiirustuksesta sekä listasin ylös ideoita, joita näyttelyssä voisi mahdollisesti hyödyntää. Voi olla, että jokin ideoistani päätyy ensi vuoden näyttelyyn asti.

Hien Tong keisarin aikainen (1740-1786) vietnamilainen kolikko. Kolikossa on muinaiskiinaksi Hien Tongin hallintokauden nimi sekä valuutan tunnus.

 
Sahan raunioiden rakennusinventointia.
Näyttelytön lisäksi pääsin vielä elokuun viimeisellä viikolla inventoimaan Nautelankoskella sijaitsevia sahan raunioita sekä luetteloimaan museon kätköistä löytyneitä kiinalaisia ja vietnamilaisia kolikoita. Kolikoissa ehdottomasti mielenkiintoisin löytö oli vietnamilainen kolikko, johon oli kirjattu muinaiskiinaksi hallitsijan hallintokausi sekä valuutan nimi. Kolikoiden luetteloinnin myötä harjoitteluni ympyrä ikään kuin sulkeutui: lopetin sillä, millä olin harjoittelun viime vuonna aloittanutkin. 

Nyt harjoittelun loppuessa vasta kunnolla käsitän, kuinka paljon olen oppinut ja tehnyt näiden menneiden kuukausien aikana.

Tekstin kirjoitti: museoharjoittelija 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti