perjantai 4. maaliskuuta 2011

Vko 9: Esineiden suojausta säilytystiloissa


Museoesineiden säilytystiloissa isoja esineitä laitetaan yleensä sellaisenaan hyllyille, pienempiä pakataan ja laitetaan useampia samaan laatikkoon. Museoesineiden suojaamisessa ja säilytyksessä käytetään happovapaita silkkipapereita, -laatikoita, arkistokansioita ja valkaisematonta, käsittelemätöntä lakanakangasta. Lisäksi suojapapereiden välissä voidaan käyttää kuplamuovia, vanua, pahvia ja muita pehmusteita.

Isoja, painavia esineitä hyllyyn laitettaessa on lakanakangas sekä suojana että apuna: kun esineen toinen pää on laitettu hyllyyn kankaan päälle, voidaan kankaan avulla esine liu'uttaa hitaasti kokonaan hyllyyn esineen siitä kärsimättä. Joissain tapauksissa esineitä voidaan suojata myös päältäpäin kankaalla tai silkkipaperilla.
 

Kun kevyet esineet on kääritty huolellisesti silkkipaperiin ja suojattu erikseen tarvittavat kohdat, kuten esimerkiksi nahkalaukuissa soljet, voidaan niitä asettaa samaan paikkaan vieri viereen ja muutama päällekkäin.




Posliinilautasia voidaan säilyttää pinoissa. Lautasten väliin laitetaan silkkipaperiarkkeja estämään kolhiintumista.

Pienesineille hyvä säilytyspaikka on kannellinen pahvilaatikko. Kannellisia laatikoita voidaan pinota päällekkäin niin hyllyyn, seinän vierelle kuin hyllyjen päihinkin. Ja laatikkoja on helppo siirrellä silloin, kun ne etsivöt vielä lopullista paikkaansa. Jos laatikkoon mahtuu vain muutama esine, voidaan esineiden numerot ja nimet kirjoittaa laatikon kylkeen. Jos taas laatikossa on kymmenittäin pienesineitä, laitetaan sisältöluettelo paperille ja paperi laatikkoon sisälle. Laatikon ulkopuolelle on hyvä merkitä kuitenkin esineiden yleinen kattotermi.

Jokainen esine kääritään erikseen huolellisesti silkkipaperiin ja asetellaan varovasti laatikkoon. Samaan laatikkoon kannattaa laittaa samaa materiaalia olevia ja käyttötarkoituksensa puolesta samaan OCM-luokkaan kuuluvia esineitä. Laatikoista on helppo hakea esineitä esimerkiksi näyttelyyn, jos yhdessä on puisia ruokailuvälineitä, toisessa pieniä lasipulloja, kolmannessa maustamiseen liittyvää esineistöä ja neljännessä puukkoja.

Tekstin kirjoitti: museoamanuenssi

4 kommenttia:

  1. Hei!
    Mielenkiintoinen blogi teillä. Voisitteko kertoa tietämättömälle ja googletteluun jo turhautuneelle, missä tätä hapotonta silkkipaperia myydään?

    T: erään silkkipaperittoman pikkumuseon pätkätyöläinen

    VastaaPoista
  2. Kiitos!

    Hapotonta silkkipaperia myydään ainakin Tampereella Museoiden hankintakeskuksessa (puh. 03 344 5937). Silkkipaperia voi ostaa rullissa.

    Terveisin,
    museoamanuenssi

    VastaaPoista
  3. Saanen tiedustella mistä olette pahvilaatikot hankkinut? Museoiden hankintakeskuksella lienee vain lähinnä valokuvien arkistointiin tarkoitettuja laatikoita. Tuollaisia vahvempia kannellisia olisi tarve hankkia...

    T: Myöskin pikkumuseon pätkätyöläinen

    VastaaPoista
  4. Hei!

    Pahvilaatikot olemme aikoinaan ostaneet Turun maakuntamuseon ystävien kautta, mutta heidän toimintansa on päättynyt.
    Museoiden hankintakeskuksella on myös isompia laatikoita:
    http://www.museoidenhankintakeskus.fi/product/7/nomi-arkistolaatikko

    Kannattaa tutustua myös IKEA:n laatikkovalikoimaan. Laatikot ovat hyviä ja tukevia, mutta niiden hapollisuus kannattaa kuitenkin testata esim. pH Testing Penillä (voi tilata netin kautta).
    Konservaattorin ohje on myös vuorata laatikot hapottomalla silkkipaperilla sekä kääriä laatikkoon laitettavat objektit silkkipaperiin.

    Terveisin,
    museoamanuenssi

    VastaaPoista