Nautelankosken museo on sopinut Liedon Sotaveteraanien kanssa yhteistyöstä, jonka tavoitteena on tallentaa sotaveteraaniperinnettä museon kokoelmiin. Liedon Sotaveteraanien Korsutuvan esineistö ja kirjakokoelma luetteloidaan ja digitoidaan, veteraaniyhdistyksen nykyhetken toimintaa dokumentoidaan ja mahdollisuuksien mukaan veteraaneja haastatellaan. Veteraanien nykypäivän toiminnan dokumentointi aloitettiin tällä viikolla Korsutuvalla järjestettävillä kinkereillä.
Kinkerit
Kinkerit ovat alunperin olleet kirkon pitämiä kristinopin opetus- ja kuulustelutilaisuuksia, joilla on ollut huomattava kansansivistyksellinen vaikutus. Kinkereillä joutui niin lukutaito kuin Katekismuksen tuntemus koetukselle. Rippikoululaisille kinkerit olivat tärkeät: jos osasi ulkoläksynsä, pääsi osallistumaan rippikouluun ja sen jälkeen ripille ja ehtoolliselle.
Kinkereihin on perinteisesti kuulunut kolme osiota: virsien veisuu, kristinopin opetus ja Katekismuksen kuulustelu sekä Raamattu-tieto ja Raamatun selittäminen.
Kinkerit Korsulla
Liedon Sotaveteraanit ovat järjestäneet kinkereitä Korsutuvalla jo yli 30 vuoden ajan. Korsutupa vihittiin käyttöön vuonna 1976 ja kinkeriperinne aloitettiin pian tuvan valmistuttua. Kinkerit pidetään joka vuosi samoihin aikoihin kevättalvella ja osallistujia on yleensä noin 20 - 30. Tänä vuonna kinkerit piti Liedon seurakunnan kirkkoherra Esko Laine ja kanttorina oli Svetlana Jääskeläinen.
Sotaveteraanien kinkerit eivät ole enää tiukka kuulustelutilaisuus, vaan kinkerit aloitettiin leppoisasti kahvitellen. Kirkkoherra Laine totesi tilaisuuden alussa pitäneensä ensimmäiset kinkerinsä Korsutuvalla 15 vuotta sitten. Ensimmäisestä kerrasta väki on pikkuhiljaa vähennyt. Tällä kertaa paikalle pääsi 22 osallistujaa.
Korstuvan kinkerit noudattivat kuitenkin vanhojen kinkerien sisältöä. Illan kuluessa perehdyttiin jokaiseen kolmeen osioon. Virrenveisuun välissä käsiteltiin kristinopista Herran siunausta. Raamattu-osiossa käytiin läpi psalmia 25 "Älä muista nuoruuteni syntejä, älä pahoja tekojani" ja selitettiin psalmin kirjoittamisajankohdan ajatusmaailmaa.
Vaikka ketään ei kuulusteltu, niin kinkerit olivat tälläkin kertaa opetustilaisuus: osa lauletuista virsistä oli monille uusia ja Herran siunauksen yhteydessä opetettiin ristinmerkin tekeminen.
Tekstin kirjoitti: museoamanuenssi
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti