perjantai 11. kesäkuuta 2010

Viikko 23: Kesätyöntekijänä Nautelankosken museossa

Museo on nyt avattu

Nautelankosken museo avattiin kesän 2010 osalta tämän viikon keskiviikkona. Museo on avoinna elokuun 8. päivään saakka keskiviikosta sunnuntaihin kello 10–18. Minun lukukauteni yliopistossa päättyi jo toukokuun alussa, joten pääsin aloittamaan kesätyöt Nautelankosken museossa jo toukokuun puolella. Opiskelen pääaineenani arkeologiaa ja sivuaineenani kansatiedettä. Ensi syksynä pyrin museologian sivuaineopiskelijaksi. Oli hienoa saada heti ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen kiinnostava kesätyöpaikka museosta, jonka yksi näyttely jopa kertoo arkeologiasta ja kivikaudesta. Mielenkiintoista on ollut myös päästä tekemään kesätyöntekijän tehtävien lisäksi varsinaista museotyötäkin kuten kirjojen luettelointia.


Raparperimehua valmistamassa

Enimmäkseen me kesätyöntekijät työskentelemme museon kahvilassa ja kaupassa sekä kesäoppaina. Kahvilatyöskentely ja museokaupan tuotteiden myynti ovat ehtineet jo tulla tutuiksi. Kahvilassa on viime viikkoina hyödynnetty paljon museon kasvimaalla kasvavaa raparperiä. Joka viikko on leivottu raparperipiirakkaa, ja tällä viikolla valmistettiin ensimmäinen erä raparperimehua. Raparperin varret ovatkin nyt parhaimmillaan. Kesää varten on myös askarreltu kahvilassa myytäviä paperisia karamellitötteröitä. Museossa myydään erilaisia perinnekaramelleja (mm. vanhanpiian kirkkokarkki, anis, mansikka, kermakinuski), apteekin salmiakkia ja nekkuja.



Kahvilaan tuli myyntiin lisää karamelleja kesäksi.



Paperiset karamellitötteröt kääritään museossa itse.


Suuri ryhmä vieraili museossa

Tällä viikolla museossa kävi suuri 90 vierailijan ryhmä. Koska kaikki vieraat eivät olisi mahtuneet kiertämään museon kohteita samaan tahtiin, jaettiin heidät neljään ryhmään ja jokaiselle ryhmälle annettiin tietynvärinen lankalenkki ranteeseen, jotta ryhmäläisten olisi helpompi pysyä koossa. Ryhmät tutustuivat vuorotellen Lauri Nautelan museoon, Liedon kotiseutumuseoon sekä myllyyn ja kävivät vuorollaan kahvilla museon kahvilassa. Jokaisessa museorakennuksessa oli oma oppaansa, joka esitteli rakennuksen näyttelyineen yhdelle ryhmälle kerrallaan. Kahvilan puolella häärivät kesätyöntekijät sekä museon harjoittelija. Pieniin ryhmiin jaetun ison vierailijajoukon käynti museossa toimi, koska käytännössä vieraana oli neljä sopivankokoista ryhmää.


Nautelankosken vesi oli alkanut olla jo melkoisen vähissä aurinkoisten ja kuumien päivien jäljiltä, joten sateet tekevät koskelle hyvää.


Tekstin kirjoitti koko kesän museossa työskentelevä arkeologian ja kansatieteen sekä tuleva museologian opiskelija
Nautelankosken museo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti