perjantai 21. toukokuuta 2010

Viikko 20: Museoviikko

Tällä viikolla vietettiin Museoviikkoa, mutta sitä ennen palataan vielä viime viikon sunnuntaihin. Silloin Liedon seurakunta piti sanajumalanpalveluksen – pihakirkon – Nautelankosken museon pihapiirissä. Murphyn lain mukaan museon kameran akut sanoivat itsensä irti juuri ennen jumalanpalvelusta, ja täydet akut olivat sellaisen oven takana, johon paikalla olleen työntekijän avaimella ei päässyt. Onneksi kirkosta oli tullut tekemään juttua paikallislehti Turun Tienoon toimittaja, joka ystävällisesti lupasi kuvia myös museon käyttöön.



Pihakirkkoa on vietetty Nautelankoskella jo vuosien ajan toukokuussa. Pihakirkon alttari rakennetaan kotiseutumuseon eteen ja kirkkosalina ovat museon pihanurmelle kannetut penkit. Oman lisänsä jumalanpalveluksen ohjelmaan tuovat seurakunnan päiväkerholaiset, jotka lastenohjaajien johdolla esittävät pari laululeikkiä – aina yhtä ihastuttavasti. Pihakirkossa oli seurakunnasta mukana tänä vuonna teologiharjoittelija Mikko Hintsala, kanttori Svetlana Jääskeläinen, lastenohjaajat Henny Mahlamäki ja Tiina Tyykilä sekä Ilmaristen ja Aseman päiväkerholaisia. Kirkkoväkeä oli yhteensä 70.



Pihakirkko-kuvat: Turun Tienoo.


Museoviikko

Museoviikkoa on vietetty vuodesta 1998 alkaen. Kansainvälisen museopäivän teemana tiistaina 18.5. oli Museums for social harmony.
Museoviikko tekee tunnetuksi museoita asiantuntijoina ja alueellisina vaikuttajina. Tämän vuotisella Museoviikolla korostettiin paikkakunnan identiteettiä, alueen omaleimaisuutta, erinomaisuutta ja merkittäviä tapahtumia. Alueen suurmiehet ja naiset nostettiin kunniaan ja valotettiin heidän kauttaan museotyötä.

Nautelankosken museo osallistui Museoviikkoon tarjoamalla Kansainvälisenä museopäivänä vapaan pääsyn Lauri Nautelan museon näyttelyihin. Kauden näyttelynä museossa on tällä hetkellä pääosin Lauri Nautelan kokoelmaan perustuva RAHA - kerätty ja kätketty. Näyttely esittelee rahan historiaa sekä esihistoriallisia aarrelöytöjä Suomessa. Tutustuttavissa olivat myös perusnäyttelyt Kivikauden pyyntimiehen jäljillä sekä Elävä joki -dioraama.

Museopäivän yleisöopastuksissa kerrottiin museon mesenaatista Lauri Nautelasta, hänen elämästään, keräilystään ja kokoelmistaan.


Tähän viikkoon osui myös opastettu kierros Liedon kirkon hautausmaalla. Nautelankosken museo sopi muutama vuosi sitten Liedon seurakunnan kanssa Liedon hautausmailla pidettävistä kierroksista. Hautausmaakierrokset ovat rauhallisia, opastettuja kävelykierroksia, joilla kummallakin on oma teemansa. Hautausmaakierroksista valmistui ensin Kulttuurihistoriaa kirkkomaalla –kierros, jossa tutustutaan hautausmaiden kulttuurihistoriaan, Liedon hautausmaiden historiaan sekä hautausmaiden symboliikkaa. Toisena kierroksena on hieman myöhemmin tehty Viinamäestä Keisvuoreen, jossa nimensä mukaisesti liikutaan Viinamäen ja Keisvuoren hautausmailla. Kierroksen aiheena on pyhien paikkojen – kalmistojen ja hautausmaiden - ulkoiset piirteet esihistoriasta nykypäivään. Hautausmaakierroksia voi tilata Nautelankosken museosta. Lisäksi Liedon seurakunta on yleensä tarjonnut hautausmaakierroksia Lieto-viikolla, jolloin museon oppaat pitävät sovitun määrän opastuksia, jotka kaikille kuulijoille avoimia.



Kulttuurihistoriaa kirkkomaalla -kierroksella opetellaan kuuntelemaan hautausmaiden hiljaista kieltä.



Kirkon sakasti ulkoapäin.


Kirkon länsiovelta lähtee pyhä tie - via sacra - kohti itää ja alttaria.




Lämmintä riitti tämänkin viikon koululaisille. Ensi viikolla tulee viimeinen luontopolku-ryhmä. Toivottavasti sää suosii silloinkin.
Hieman liiankin kuumaa alkoi olla jo ulkona perennamaan kimpussa työskenneillä, mutta he saivat kuin saivatkin perennamaan kunnostettua ja istutettua kukat uudelleen.



Alkuviikko oli keltavuokkojen aikaa. Perjantaina jäljellä oli enää muutamia


Tekstin kirjoitti: museoamanuenssi
Nautelankosken museo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti