Kesällä Nautelankosken museo on avoinna Liedon peruskoulujen kesäloman ajan sekä parina tapahtumapäivänä elokuun lopussa. Silloin museon yksittäiskävijöistä sekä kahvion ja puodin hoidosta huolehtivat kesäoppaat. Kun kausityöntekijät palaavat kouluihinsa ja opiskelupaikkoihinsa, museon säännöllinen aukiolo päättyy. Syksyllä museossa käy suuri joukko lietolaisia koululaisia, joiden museovierailut kuuluvat museon koululaisohjelmaan. Koululaispäivien jälkeen alkaa museon talvikausi, jolloin museo on avoinna sopimuksesta.
Kun ollaan auki sopimuksesta museo, kahvio ja puoti avataan yksittäiskävijöille aina mahdollisuuksien mukaan. Käytännössä lähinnä arkisin työaikaan, kun museon henkilökunta on paikalla. Yksinkertaisimmin sopimuksen avoinna olosta voi tehdä kuka vaan vaikkapa ohikulkumatkalla soittamalla museon ovikelloa. Museon ovet avataan ja kahviokin palvelee, vaikkakin pienemmällä valikoimalla kuin kesäkaudella.
Retkiryhmät, kokoukset ja yksityistilaisuudet
Talvikaudella museo ottaa vastaan myös ennalta tilattuja retkiryhmiä, joiden museovierailuun kuuluu usein opastetun kierroksen lisäksi joko kahvit tai ruokailu.
Museossa järjestetään myös kokouksia, palavereja, koulutuksia ja yksityistilaisuuksia, kuten erilaisia juhlia. Näidenkin tilaisuuksien ohjelmassa on yleensä tutustuminen museoon.
Pari viikkoa sitten museossa järjestettiin kirjailta, kun lietolainen esikoiskirjailija Rauni Kuronen juhlisti romaaninsa Omat tuvat ja yksinäiset pihat julkaisemista. Uusien kirjojen ilmestymistä on Nautelankoskella juhlittu aiemminkin. Esimerkiksi Virve ja Matti Haron kirjojen Kyliä ja ihmisiä – Liedon Kukkarkoski, Punittu ja Tursas vuosisadan saatossa sekä Kenttäpostia Syväriltä julkistamistilaisuudet vietettiin museossa. Myös Viri Teppo-Pärnän ja Aurajokisäätiön tekemää Tien lumo – Aurajoen maisematie -kirjaa on esitelty Nautelankosken museossa.
Talvikauden ensilumi. |
Tekstin kirjoitti: museoamanuenssi