sunnuntai 22. joulukuuta 2013

Vko 52/2013: Vuoden vaihtuessa

NKM/va/4011


Jokainen joulu rakentuu 

aina edellisten joulujen muistoille. 




Rauhallista joulua 
ja 
onnea alkavaan vuoteen! 
NKM/va/3989











toivottaa
Nautelankosken museon väki

NKM/va/3991

keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Vko 51/2013: Museo on muuttuvan lietolaiskulttuurin tietopankki

Onks tääl tämmöstäki ollu? –hanke aloitettiin kesäkuussa 2013. Tähän mennessä on dokumentoitu hieman yli sata kiinteistöä, ja hankkeessa tehtävä dokumentointityö jatkuu vuoden 2014 loppuun.

Dokumentoinnissa rakennukset valokuvataan, mitataan ja tarvittaessa piirretään pohjapiirustus.
Rakennuksen omistajaa haastatellaan, jotta kaikki mahdollinen tieto rakennuksen käytöstä ja muutoksista saadaan talteen.
Samalla museon kokoelmiin kerätään vanhoja rakennus- ja pihakulttuuriin liittyviä valokuvia ja arkistoaineistoa,
joko alkuperäisinä tai niiden digitaalisina kopioina. Lahjoitettavat aineistot voidaan lainata museolle digitoitavaksi ja luetteloinnin jälkeen ne palautetaan takaisin omistajalleen.

Kiinteistön omistaja voi tarvittaessa pyytää dokumentoinnin yhteydessä kertyneeseen materiaaliin käyttörajoituksia. Esimerkiksi julkaisurajoitus varmistaa tiedon säilymisen silloinkin, kun lahjoittaja ei halua aineiston olevan heti avoimesti saatavilla. Museoon talletettu tieto on nyt ja sadan vuoden päästä korvaamatonta lähdemateriaalia esimerkiksi historioitsijoille ja sukututkijoille.
Rakennusinventointi ei vaikuta rakennusten käyttöön, mutta inventointitiedoista voi olla rakennuksen omistajalle apua esimerkiksi anottaessa kunnostusavustuksia.

Talvikaudella keskitytään kenttätöissä tehtyjen muistiinpanojen puhtaaksikirjoittamiseen sekä inventointitietojen, valokuvien ja arkistomateriaalin luetteloimiseen museon tietokantaan.


Kaikki tieto niin olemassa olevista kuin jo kadonneista vanhoista rakennuksista on tärkeää. Erityisesti hankkeen tutkija toivoo vinkkejä rakennuksista, jotka lähitulevaisuudessa aiotaan purkaa, jotta ne ehdittäisiin inventoida ennen rakennuksen katoamista.

Lumen painosta romahtamisvaarassa tai muuten tuhoutumassa olevia rakennuksia dokumentoidaan ympärivuotisesti. Dokumentointihankkeen tutkija ja vapaaehtoiset ovat tavoitettavissa ympäri vuoden.


 Nautelankosken museo

Nautelankosken museo vastaan tämän blogi-kirjoituksen tietosisällöstä.
Varsinais-Suomen ELY-keskus on rahoittanut tätä kirjoitusta.  

perjantai 29. marraskuuta 2013

Vko 48/2013: Tet-harjoittelussa Nautelankosken museossa



Olin Nautelankosken museossa tet-harjoittelijana viikolla 48. Olen Rieskalähteen koulun yhdeksännellä luokalla ja opetussuunnitelmaani kuuluu viikon mittainen työelämään tutustuminen. Hain museoon tet-jaksolle, koska ajattelin sen olevan vähän erilaisempaa kuin esimerkiksi kaupassa työskentely. Oletin tekeväni siivousta ja tylsähköjä paperihommia, mutta tet-viikkoni osoittautui paljon mielenkiintoisemmaksi kuin olin kuvitellut. 

Maanantaina minun tehtävänäni oli tarkistaa ”ylänäyttelyn” esineiden kuntoa (rukkeja, pärepihtejä ja vyyhdinpuita) ja etsiä otsalampun avulla niistä luettelointinumeroita. Sen jälkeen esineiden luettelointitietoja tarvittaessa päivitettiin
museon luettelointitietokantaan.

Kaikki museoesineet täytyy puhdistaa, joten tiistaina imuroin esineitä. Museoesineitä imuroidessa täytyy olla varovainen. Kiinnitin myös esineisiin lappuja, joissa oli esineiden luettelointinumerot.

 Keskiviikkona esineet valokuvattiin. Ensin piti silittää taustakangas. Sen jälkeen esineet nostettiin yksi kerrallaan sen eteen ja valokuvattiin. Iltapäivällä leikkelin kotiseutupukukankaista peräisin olevia tilkkuja siistimmiksi.

Torstaina menimme inventoimaan Levauksen kylään vanhoja rakennuksia. Se oli tosi hauskaa ja kivaa
vaihtelua sisällä työskentelyyn. Iltapäivällä vaihdoin pakastimeen uudet tavarat. Esineet pakastetaan, jotta ötökät kuolisivat. Seuraavaksi minun piti selvittää luupin ja suurennuslasin avulla lasisen kupin pohjassa olevat kirjaimet. Tämän jälkeen etsin tietoa kupista ja sain internetin kautta selville, että se on saksalaisen lasitehtaan valmistama.

Minusta museossa oli tosi mielenkiintoista olla harjoittelussa ja opin paljon uusia asioita.

Tekstin kirjoitti: tet-harjoittelija

tiistai 27. elokuuta 2013

Vko 34/2013: Lieto-viikko



Se puu on suuri ja korkea
kuin taivaalla ukkosen lonka.
Sen puun sen totta sä tunnet myös -
se on mun murheeni honka.

Näillä Eino Leinon säkeillä aloitettiin Lieto-viikon hautausmaakierrokset.




Nautelankosken museo ja Liedon seurakunta järjestivät yhteistyönä Lieto-viikolla neljä opastettua
hautausmaakierrosta. Kaksi kierrosta pidettiin Liedon kirkon hautausmaalla ja kirkossa, kaksi kierrosta Viinamäen ja Keisvuoren hautausmailla. Kierroksille osallistui yhteensä noin 120 kuulijaa.










Konfliktiarkeologi, FM Riku Kauhanen esitteli museon hankkeen "Sota - veteraanien muistista museon muistiin"  tuloksia Liedon kunnantalolla.











Liedon Päivän juhla pidettiin Nautelankosken museon pihalla. Juhlassa esiintyi soitin- ja lauluyhtye Ikäpartio.


Liedon Päivän juhlapuheen piti Nautelankosken museon johtaja Leena Viskari.

Juhlan jälkeen museo oli avoinna ja kaikki museon näytttelyt olivat tutustuttavissa ilman pääsymaksua.
Lauri Nautelan museossa kerrottiin kesällä aloitetusta kulttuuriympäristön dokumentointihankkeesta.




Kahviossa Liedon Karjalaiset esittelivät perinteisiä karjalaisia käsitöitä ja opastivat halukkaita nyörinteon saloihin.

Tekstin kirjoitti: museoamanuenssi
Nautelankosken museo

perjantai 2. elokuuta 2013

Vko 29/2013: Heinät seipäillä


Viime viikolla Nautelankosken luonnonsuojelualueen itärannan niityillä järjestettiin niittotalkoot. Niittotalkoissa oli museon lisäksi järjestäjinä Liedon 4H-yhdistys ja Härkätien ympäristönsuojeluyhdistys. Urakan jälkeen Liedon Sotaveteraanit tarjosivat talkoolaisille mahdollisuuden saunoa Korsutuvan savusaunassa.


Luonnonsuojelualueelle niittyjen hoidossa ei käytetä koneita, vaan heinät niitetään perinteisesti viikatteilla. Heinät haravoidaan kasoihin ja nostetaan hangoilla heinäseipäille kuivumaan.


Talkoolaisten ikähaarukka oli laaja: nuorin haravoija oli alle kouluikäinen, vanhimmat konkarit eläkeläisiä. Kaikkiaan heinätöissä oli tänä vuonna ennätykselliset 27 talkoolaista.




Niittämisen lisäksi poistettiin nyhtämällä alueelle levinnyttä vierastulokasta jättipalsamia.





Tekstin kirjoitti: museoamanuenssi
Nautelankosken museo

sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

vko 28/2013: Onks tääl tämmöstäki ollu? - Liedon kulttuuriympäristön dokumentointihanke

Nautelankosken museo aloitti kesäkuussa 2013 puolitoista vuotta kestävän Leader-rahoitteisen Liedon kulttuuriympäristön dokumentointihankkeen ”Onks tääl tämmöstäki ollu?”. Kuluneella viikolla pidettiin Nautelankosken museossa kaikille avoin hankkeen tiedotus- ja keskustelutilaisuus.

Hanke päivittää ja täydentää Liedon vanhan rakennuskannan inventointiin perustuvaa tietokantaa. Hanke on osa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa 2007-2013 ja sitä rahoittavat Varsinais-Suomen ELY-keskus ja Varsin Hyvä ry. Hankkeen omarahoitusosuudesta vastaa Nautelankoski-säätiö. Käytännön dokumentointi- ja tutkimustyötä tekemään on Nautelankosken museoon palkattu hanketyöntekijä Helga Lähdemäki.

Liedossa on tehty vanhoihin asuinrakennuksiin keskittynyttä rakennuskannan inventointia kunnan, Lounais-Suomen ympäristökeskuksen ja maakuntamuseon yhteistyönä jo 1980-luvun alusta. Nautelankosken museo on osallistunut työhön perustamisestaan lähtien. Inventointien pohjalta on vuonna 2010 julkaistu lietolaisia asuinrakennuksia ja maisemia esittelevä teos ”Liedon kulttuurimaisema ja vanha rakennuskanta”.

Vuosien 2013 ja 2014 aikana suoritettava dokumentointi täydentää jo olemassa olevaa tietokantaa erityisesti katoamassa olevien talousrakennusten osalta. Aikaisemman inventoinnin keskityttyä pääasiassa asuinrakennuksiin ovat pihapiirien navetat, vajat ja ulkohuoneet usein jääneet kokonaan dokumentoimatta. Vanhan rakennuskannan lisäksi hanke ottaa tarpeen mukaan huomioon myös 1950-lukua nuorempia tuhoutumisvaarassa olevia rakennuksia sekä jatkuvasti muuttuvia keskustan liikehuoneistoja. Hankkeen aikana tallennetaan myös rakennuskulttuuriin ja kulttuurimaisemiin liittyviä valokuvia ja asiakirjoja sekä kulttuurimaisemaa ja rakennuksia koskevaa muistitietoa.

Osa hankkeen omarahoitusosuudesta muodostuus vastikkeetta tehtävistä talkootöistä. Museo toivottaakin kaikki hankkeesta kiinnostuneet ottamaan yhteyttä hankkeen tutkijaan, jos haluavat mukaan mielenkiintoiseen kulttuuriympäristön dokumentointiin.


Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Turun museokeskus, Liedon kunta, Liedon-Tarvasjoen kansalaisopisto, Aurajokisäätiö sekä Turun yliopiston arkeologian oppiaine.

Hankkeen tutkijan yhteystiedot:
Helga Lähdemäki
puh. 045 1573 680
sp. helga.lahdemaki(at)nautelankoski.net


Tekstin kirjoittivat: hankkeen tutkija ja museoamanuenssi
Nautelankosken museo

maanantai 8. heinäkuuta 2013

Vko 26/2013: Kalliomaalauksia katsomassa

Museon henkilökuntaa oli juhannuksen jälkeen opintomatkalla Etelä-Savossa ja Pohjois-Kymenlaaksossa. Matkan pääkohteena olivat Astuvansalmen kalliomaalaukset Ristiinassa, Mikkelissä.

Kalliomaalaukset on tehty punamultavärillä lähes pystysuoraan jään sileäksi hiomaan kalliopintaan. Esihistorialliseen kalliomaalauskokonaisuuteen kuuluu yhteensä yli 70 kuvaa tai fragmenttia.


Astuvansalmen yleisin kuva-aihe on hirvi. Lähes yhtä paljon on erilaisia ihmishahmoja. Kämmen/käpälänkuvia on kymmenkunta. Lisäksi kallioon on maalattu veneiden kuvia sekä geometrisia kuvioita.












Ristiinan Pyrhölänvuorella tutustuimme Brahelinnaan, joka oli Pietari Brahen Savon läänitysten hallintorakennus. Brahelinna tuhoutui isonvihan aikana. Jäljellä vuoren päällä on enää kartanolinnaa ympäröineen muurin rauniot sekä jäänteitä kaivosta ja asuinrakennuksen perustuksesta.






Ristiinassa vierailimme myös Pien-Toijolan talomuseossa. Tila on ollut saman suvun omistuksessa vuodesta 1672 lähtien.

Museoalueella on yhteensä 28 rakennusta 1700- ja 1800-luvuilta. Museo on poikkeuksellinen kokonaisuus, sillä kaikki rakennukset ovat alkuperäisillä paikoillaa ja kaikki esillä olevat esineet ovat olleet tilan omassa käytössä.











Verlassa pysähdyimme vielä katsomaan toisia kalliomaalauksia. Aivan Verlankosken tuntumassa on kallio, johon on maalattu Astuvansalmen tavoin enimmäkseen hirviä ja ihmishahmoja.

Verlan vanha puuhiomo ja pahvitehdas miljöineen ovat kuuluneet Unescon maailmanperintöluetteloon vuodesta 1996 alkaen.











Tekstin kirjoitti: museoamanuessi
Nautelankosken museo




tiistai 19. helmikuuta 2013

Vko 8/2013: Esko Setälän valokuvia talvilomaviikolla


Koulujen talvilomaviikolla on maanantaista sunnuntaihin 18. – 24.2.2013 Nautelankosken museossa mahdollisuus  päästä näkemään Esko Setälän valokuvakokoelman kuvia. Liedon kunnan pitkäaikainen kunnansihteeri Esko Setälä keräsi yhteensä 578 valokuvaa käsittävän kokoelman. Setälän valokuvakokoelma on ainutlaatuinen kokonaisuus pääosin 1900-luvun alkupuolella Liedossa valokuvattuja maisema- ja rakennuskuvia sekä kuvia ihmisistä.
Kuvassa Esko Setälä Liedon kotiseutumuseossa.




Esko Setälä ei säilyttänyt kokoelmaansa itsellään vaan antoi kuvat Paula Jonkarille (os. Setälä), joka lahjoitti kokoelman edelleen Liedon kunnalle. Alkuperäisiä valokuvia säilytetään Liedon kirjastossa osana Lieto-kokoelmaa.

Esko Setälän valokuvakokoelman kaikki kuvat digitoitiin ja luetteloitiin syksyllä 2012 osaksi Nautelankosken museon arkiston kokoelmia. Digitoiduista kuvista on tehty diaesitys, jota pääsee seuraamaan Lauri Nautelan museon auditoriossa. Talvilomalla nonstop diaesitys pyörii auditoriossa joka päivä.  Esitys kestää noin tunnin ja siihen on vapaa pääsy.


Aamiainen-dokumentointi

Museon kahvio ja puoti ovat avoinna talvilomaviikolla. Kahviossa museokävijät voivat täyttää aamiaiseen liittyvän kyselyn. Nautelankosken museon kysely on osa valtakunnallista Suomi syö ja juo –hanketta, joka tallentaa nykypäivän ruokakulttuuria museoiden kokoelmiin.
Simon aamiainen (Kuva:Nautelankosken museo)
Tekstin kirjoitti: museoamanuenssi
Nautelankosken museo